Всичко, което трябва да знаете за Реформър пилатес

Докато тенденциите във фитнеса идват и си отиват, Reformer Pilates е тук, за да остане. Предпочитан от знаменитости като Кейт Хъдсън и Миранда Кер, пилатес реформър е приветстван заради предимствата си за укрепване на ядрото и удължаване на мускулите. Но това е нещо много повече от това!

Инструмент в арсенала на много професионални спортисти и танцьори, реформър пилатес е също така чудесен начин за възстановяване на тялото и преодоляване на леки, повтарящи се травми. Под ръководството на опитен инструктор (и с медицинско разрешение) той може дори да ви помогне да се подготвите за раждане и да се възстановите след него.

Чудите се как да стартирате с пилатес тренировки? 

Ето всичко, което трябва да знаете за Reformer Pilates, преди да започнете.  

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА REFORMER PILATES?

Реформър пилатес е метод на пилатес, при който се използва уред, наречен реформър. Въпреки че името може да звучи малко обезсърчително (а оборудването може да изглежда странно в началото), не се притеснявайте! Обичан от почитателите на Пилатес, уредът реформър е изключително гъвкаво съоръжение, независимо дали възстановявате травма или искате да тренирате от глава до пети.

КАКВО Е ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР?

Изобретен от Джоузеф Пилатес през 20-те години на миналия век, уредът реформър е създаден, точно както е името му, за да „реформира“ тялото. Реформърът се състои от рамка с подвижна платформа или количка и система от пружини, ролки и въжета. Каретата се движи на колелца напред-назад в рамката, а регулируемите пружини в основата на реформъра създават различни нива на съпротивление.

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩ РЕФОРМЪР ПИЛАТЕС?

Преподавано в подходяща среда от квалифициран учител по пилатес, Reformer Pilates може да бъде полезен за всички. В зависимост от упражнението подвижната количка и пружинната система могат да осигурят както помощ, така и съпротивление на движението. Благодарение на тази гъвкавост реформърът може да улесни както начинаещите, така и напредналите в Пилатес.

Чудесен както за тренировка, така и за рехабилитация, пилатес реформър помага на хора от всички възрасти да се насладят на забавна, предизвикателна и полезна двигателна практика. И да се справят с ежедневието си по-ефективно, без болка.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ РЕФОРМЪР ПИЛАТЕС?

Откъде да започнем? Редовното използване на пилатес реформър може да подобри стойката, гъвкавостта, двигателния контрол, обхвата на движение, мускулния дисбаланс, концентричния и ексцентричния мускулен контрол, баланса, издръжливостта, подвижността на гръбначния стълб. Същевременно помага за предотвратяване на травми и за справяне с болката. Пилатес на Реформърът също така помага да се създадат дълги и стройни мускули, без да се увеличава обемът им.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР ВМЕСТО ПИЛАТЕС НА МАТ?

Въпреки че изборът между практикуване на пилатес на реформър или на постелка е личен, пилатес на реформър предлага допълнителна гъвкавост за мускулните групи. Машината Reformer улеснява по-широк спектър от комбинации от упражнения и позиции на тялото.

В един типичен клас по пилатес реформърможете да очаквате да изпълнявате движенията седнали, по гръб, на всяка страна, коленичили, по корем (напр. върху кутия за Пилатес върху на реформъра), на пръсти и с равни крака. Реформърът може да се използва и за рехабилитация в клинични сесии по пилатес, като упражненията са съобразени с вашата травма или неефективност на движенията.

На постелката за съпротивление използвате собственото си тегло, докато на реформърсъпротивлението се създава от ролките и системата от пружини с тежести. Чрез смяна на пружините нивото на съпротивление може лесно да се променя за различни упражнения и да се правят модификации за различни тела и нужди.

С КОИ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО РАБОТИ ПИЛАТЕС РEФОРМЪРЪТ?

Както при всички движения в Пилатес, реформърът обучава цялото тяло да работи интегрирано. Той е чудесен както за укрепване на големите мускулни групи (напр. трицепс), така и за стимулиране на по-малките, често недостатъчно използвани стабилизиращи мускули (напр. дълбоките мускули на ядрото).

КАКВО НИВО НА СЪПРОТИВЛЕНИЕ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩО?

Чрез регулиране на пружините можете да регулирате съпротивлението, като по този начин преместването на количката става по-трудно или по-слабо. Така че по-ниското съпротивление е по-лесно, нали? Е, и да, и не. Понижаването на съпротивлението ще накара количката да се движи по-свободно, но стабилизиращите ви мускули ще получат по-силна тренировка.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПРАКТИКУВАТЕ ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР С ТРАВМА ИЛИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

При условие че тренирате с квалифициран инструктор по пилатес, реформър пилатес може да бъде полезна част от програмата ви за възстановяване. Важното е винаги да информирате треньора по пилатес, да следвате неговите инструкции и да правите промени, ако е необходимо. Също така е важно да спрете, ако изпитвате болка или нещо не ви се струва правилно – вие сте най-добрият съдник за границите на собственото си тяло. Пилатес може да се практикува и по време на определени фази на бременността и като част от следродилните грижи. Изключително важно е обаче да потърсите разрешение от лекаря си и да информирате инструктора по пилатес, за да може да се направят корекции. 

“Когато умът обитава здраво тяло, притежава необикновена сила“.

Използвайте приложението ни за онлайн резервации, за да запазите час по пилатес в Mindset Reformer Pilates.

Comments are closed.