19 предимства на пилатес, които ще ви вдъхновят

Пилатес, популяризиран от известни личности заради естетиката на дългите, слаби и изваяни фигури, се превърна в нарицателно.

Той е много повече от опростения маркетинг, който популяризира „дълга и слаба“ фигура и повече от погрешното схващане, че е предназначен предимно за жени.

Пилатес е за всички, независимо от пола, възрастта, расата, способностите или текущото ниво на физическа подготовка.

Пилатес, който включва упражнения на постелка и специализирани уреди, се състои от над 600 упражнения и вариации.

Има по нещо за всеки, независимо дали води заседнал начин на живот, дали е бременна, дали е в процес на рехабилитация, дали има тревожност или дали е професионален спортист.

Проучванията показват, че пилатес подобрява качеството на живот, като оказва положително въздействие върху депресията и болката, като най-вече намалява болките в гърба.

Какво е Пилатес?

Първоначално наречен „Контрология“, Пилатес е метод за упражнения за цялото тяло, предназначен да подобри ежедневните дейности и живота.

Макар че се набляга на работата с ядрото, крайната цел не е само неговата сила. По-скоро целта е да се използва тази сила за развиване на функционални и устойчиви двигателни модели на цялото тяло.

Упражненията, създадени в началото на 20-и век от Джоузеф Пилатес, координират движенията и дишането, за да работят с по-малките и по-дълбоки стабилизиращи мускули на тялото.

Пилатес изравнява цялостната структура на тялото и поддържа ставите му. Това, което изглежда просто, може да бъде измамно предизвикателно и невероятно ефективно, когато се изпълнява правилно и с добра форма.

Пилатес е упражнение с ниско въздействие, което създава оптимална сила чрез мускулен баланс и фина настройка на нервно-мускулните модели.

Оптималната сила, придобита от последователната практика на Пилатес, не е твърда, а балансира силата, съчетана с подвижност и гъвкавост. Тя ви помага да се движите и да дишате в ежедневните си дейности с повече свобода и сила и по-малко болка.

19 ползи от Пилатес

1. Повишава силата на ядрото

Пилатес е известен с това, че набляга на сърцевината – центъра на тялото, от който произтичат всички движения. Ядрото са всички заобикалящи го мускули, които когато са укрепени и гъвкави, поддържат и стабилизират тялото.

Пилатес подобрява силата и функциите на ядрото. Силата на ядрото е ключов фактор за намаляване на болките в гърба и тазобедрената става, за намаляване на дисфункцията на тазовото дъно и зоната, от която произлизат експлозивните движения, откъдето идва и прозвището му „електроцентрала“.

2. Подобрява стойката

Родителите ви са имали право, когато са ви казвали да спрете да се прегърбвате и да седите изправени.

Подобрената стойка е разликата между слабите, небалансирани мускули, главоболието, болките в раменете или гърба и седенето или стоенето изправени с лекота.

Пилатес се фокусира върху подравняването на цялото тяло, идеалния обхват на движение в ставите и баланса на всички противоположни мускули. Той подобрява стойката на тялото, като привлича вниманието към вашето подреждане и укрепва занемарените постурални мускули.

3. Намалява болките в гърба

Пилатес насочва по-дълбоките коремни мускули и тазовото дъно както към свиване, така и към отпускане – истински признак на сила. Тези мускули работят като скоба, за да повдигат и поддържат органите и да предпазват и стабилизират гърба.

4. Предотвратява наранявания

Пилатес балансира мускулите на тялото, така че те да не са нито отпуснати и слаби, нито стегнати и твърди. Мускулите, които са прекалено отпуснати и слаби или прекалено стегнати и твърди, могат да направят тялото по-податливо на травми.

Пилатес се фокусира върху развиването на динамична сила, което означава, че сте в състояние по-добре да поддържате и стабилизирате ставите си, докато се движите. Изследванията показват, че Пилатес е ефективен метод за намаляване на риска от травми при спорт.

5. Увеличава енергията

Като се фокусира върху дишането, Пилатес подобрява кардиореспираторния капацитет. Това стимулира хормоните на доброто настроение, притока на кислород и кръвообращението.

Пилатес постига всичко това и поради ниското си въздействие рядко оставя усещане за умора. Вместо това ви дава прилив на енергия.

6. Подобрява осъзнаването на тялото

Пилатесът е практика на духа и тялото, която подобрява проприоцепцията или осъзнаването на тялото. Вниманието към себе си и способността да се фокусирате върху усещанията в тялото повишава осъзнаването на комфорта или болката, емоциите и заобикалящата ви среда.

При засилена проприоцепция тялото е в състояние да реагира по-добре на стимулите, което може да предотврати наранявания и падания. По-доброто осъзнаване на тялото може дори да ви помогне да предотвратите преяждането, тъй като ще сте по-наясно със сигналите на тялото ви за глад.

7. Намалява стреса

Продължавайки ползата от осъзнаването на тялото, фокусът навътре и използването на дишането от пилатес може да понижи регулацията на нервната система. Това, от своя страна, може да ви извади от режима „борба или бягство“, да понижи кортизола и да намали стреса с течение на времето.

8. Намалява менструалните болки

Дисменореята е състояние на болезнена менструация и ако сте човек, който я е преживял, знаете колко изтощителна може да бъде тя. Изследванията показват, че пилатесът може да помогне за намаляване на менструалните болки.

9. Подобрява гъвкавостта и подвижността

Първо, нека определим разликата между гъвкавост и подвижност.

Гъвкавостта е количеството пасивно разтягане на даден мускул. Подвижността е обхватът на движение в дадена става. Добрата подвижност изисква гъвкавост, но и сила.

Подвижността е нещо, към което трябва да се стремите, докато гъвкавостта сама по себе си не е функционална. Необходим е баланс между сила и гъвкавост, за да се оптимизира подвижността.

Пилатес упражненията поддържат движението с плавни преходи между прецизни и бавни, контролирани движения. Разтягане и укрепващи упражнения. Повечето упражнения на Пилатес са комбинация от двете, което подобрява силата, гъвкавостта и подвижността

10. Подобрява баланса

Балансът е важен за всяка възраст и е необходим за ежедневни дейности, включващи координация, като ходене, или за всички нелинейни движения в живота, като протягане на ръце и въртене.

Пилатес подобрява равновесието и походката не само чрез укрепване на ядрото, но и поради фокуса върху подреждането и упражненията за цялото тяло.

11. Повишава имунитета 

Изследванията показват, че пилатесът спомага за засилване на функционирането на имунната система, особено при по-възрастните хора.

Но въпреки че много изследвания са проведени върху възрастни хора, тези резултати показват, че всички възрасти биха могли да изпитат повишаване на имунитета чрез пилатес, главно поради подобреното кръвообращение.

Заедно с подобреното кръвообращение се подобрява и функционирането на имунната система. Добрата имунна система е функция на правилното движение на кръвта и лимфата – и двете се стимулират от пилатес.

12. Подобрява когнитивното функциониране

Проучванията показват подобряване на когнитивните функции след тренировки по пилатес.

Оценени са няколко маркера, като например развитието на нови неврони, притокът на кръв към мозъка, увеличаването на невротрансмитерите и дълголетието на невроните, отговорни за ученето, паметта и изпълнителното мислене.

13. Подобрява мотивацията

Наред с подобряването на познавателните способности, едно проучване установява, че пилатесът е ефективен за подобряване на мотивацията при група студенти.

Друго проучване изследва вида мотивация, която движи тези, които практикуват пилатес, и установява, че практикуващите пилатес са по-скоро водени от вътрешна мотивация, отколкото от външно утвърждаване.

14. Подобрява сексуалния живот

Пилатесът може да направи сексът по-приятен по повече от една причина. Първо, той изгражда издръжливост, сила, мобилност и гъвкавост, които могат да подобрят приключенията ви в спалнята, като ви позволяват да заемате и задържате пози по-дълго време.

Но също така пилатесът е ефективен инструмент за подобряване на силата и функцията на тазовото дъно, а силното тазово дъно корелира с по-голямо сексуално удоволствие.

15. Подобрява спортните постижения

Независимо дали сте професионален спортист или любител, пилатесът може да повиши ефективността на вашия спорт или дейност.

Пилатес балансира тялото чрез укрепване на мускулите, мобилизиране на това, което е сковано и удължаване на стегнатите зони. Това, от своя страна, ви дава възможност да реагирате по-бързо и да предотвратявате контузии.

Изследвания, проведени върху спортисти в множество спортове, показват подобрена скорост, нарастване на мускулната маса, по-стабилно ядро, подобрен вертикален скок и по-добра гъвкавост при ритане.

16. Укрепва костите 

Сегашният начин на живот, при който повече седим и по-малко се движим, е вреден за здравето и плътността на костите ни. Силната костна плътност предотвратява остеопорозата и остеоартрита и може да засегне хора на всякаква възраст.

Проучванията показват, че пилатесът е ефективен за повишаване на качеството на живот, облекчаване на болката и увеличаване на костната плътност. 

17. Повишава настроението 

Упражненията от всякакъв вид предлагат онзи вълшебен еликсир от ендорфини.

Но проучванията, в които специално са изследвани ползите от пилатес за подобряване на настроението, са установили, че участниците изпитват намаляване на тревожността, умората и депресивните симптоми, както и освобождаване от негативните мисловни модели.

18. Подобрява съня

Проучванията сочат, че пилатесът може да доведе до по-добър сън, особено при хора на възраст под 40 години. Едно проучване установява, че жените след раждане се радват от по-добър сън, когато добавят пилатес в седмичната си програма.

19. Насърчава игривостта

Не на последно място, много хора смятат, че Пилатес е забавна промяна в темпото на другите тренировки.

Къде другаде можете да се „търкаляте като топка“, да бъдете „тюлен“, да висите като „маймуна“ или просто да си играете с изпробването на нови позиции? Откриването на чувството за игра може да подобри физическото ви здраве по различни начини.

Да не говорим, че най-полезните тренировъчни режими са тези, които правите с удоволствие – защото тогава ще продължите да се упражнявате.

Предимства на пилатес реформър

След упражненията на постелка, Пилатес реформър е най-популярната и използвана част от оборудването за Пилатес. Той представлява елегантна ролкова система, състояща се от плъзгаща се количка и пружини с различна степен на напрежение.

Реформърът е адаптивна машина, пълна с разнообразие, която е идеална за начинаещи, предизвикателна за запалените фитнес ентусиасти и подходяща за възстановяващи се от травма.

Реформърът може да изгради ефикасно мускулна издръжливост по начин, който не е свързан с тежест, което го прави по-удобен за ставите. Проучване от 2016 г. стига до заключението, че уредите за пилатес имат предимство пред упражненията на постелка по отношение на рехабилитацията на травми.

Ползи от пилатес по време на бременност

Модифицираният Пилатес подкрепя постоянно променящото се тяло по време на бременността. Той облекчава натиска от растящото бебе, като се фокусира върху мускулите на дупето, ядрото и тазовото дъно.

Специфичните пренатални упражнения на Пилатес могат да помогнат за справяне с диастазата ректи (разделяне на коремните мускули, което е често срещано при бременност) и възстановяването ѝ след раждането.

Пренаталният пилатес, благодарение на фокуса си върху дишането, осъзнаването на тялото и ползите от укрепването, може да ви подготви психически и физически за раждането.

Ползи от пилатес за отслабване

Пилатес може да промени фигурата ви чрез тонизиране и акцентиране върху подобряването на стойката. Той е известен с това, че действа отвътре навън и може да ви придаде вид на по-висок и по-слаб.

Въпреки че можете да се изпотите по време на пилатес, сам по себе си той не е най-ефективният начин за отслабване. Отслабването включва качествен сън, намаляване на стреса и най-вече създаване на калориен дефицит.

Пилатес подпомага целите за отслабване чрез връзката между ума и тялото. Като подпомага регулирането на нервната система за намаляване на нивата на стрес, повишава осъзнаването на тялото и повишава мотивацията, ще бъдете подготвени за други кардио-базирани дейности.

Заключение

Пилатес има огромни ползи и е подходящ за всеки, независимо от нивото на физическа подготовка, възрастта, килограмите или други фактори.

Включването на пилатес практика в тренировъчния ви режим може значително да подпомогне и подобри всяко ваше начинание.

Независимо дали се стремите да се чувствате по-добре, да се тонизирате, да изградите мускулна маса и костна плътност или да тренирате кръстосано, Пилатес може да повлияе положително на качеството ви на живот.

“След 10 тренировки ще почувствате разликата, след 20 ще видите разликата, след 30 ще имате ново тяло.”

Използвайте приложението ни за онлайн резервации, за да запазите час по пилатес в Mindset Reformer Pilates.

Leave A Comment